Renkler ruhumuzun aynasıdır

21.03.2017
2.665
Renkler ruhumuzun aynasıdır


“RENKLER, RUHUMUZUN AYNASIDIR”

Renkler hiç şüphesiz hayatımızın vazgeçilmezlerinden biridir. Tüm dünyanın siyah-beyaz olduğunu ya da tek renk olduğunu hayal etmek bile insanı ürkütmeye yetiyor. Peki, renkler sadece gözümüze mi hitap ediyor, yoksa başka etkilere de mi sahip?  Bu sorunun cevabı; renklerin kuşkusuz hayatımıza renk katmalarının dışında, başka etkilere de sahip olduğudur. Yapılan araştırmalar, renklerin insan psikolojisini etkilediğini gösteriyor. Bununla birlikte renklerin anlamları vardır ve istisnalar hariç tüm dünyada renklerin anlamları birbirine yakındır. Peki, bu renklerin anlamları ve insanlar üzerindeki bıraktığı etkiler nelerdir?

Mavi; sonsuzluğu ve muhafazakârlığı temsil eder. Yeme içgüdüsünü azaltır. Bu nedenle tüm diyet ürünlerinde mavi renk yazı ya da logo kullanırlar. Araplar mavi taşın kan akışını yavaşlattığına inanırlar. Nazar boncuğu o yüzden mavi taşlıdır. Araştırmalar gösteriyor ki, öğrenciler mavi odalarda daha yüksek notlar almakta ve mavi renkle yazılmış yazıları daha fazla akılda tutabilmektedir. Bu nedenle eğitimde bu rengi daha sık kullanmakta fayda vardır.

Kırmızı; canlılık ve dinamizmin rengidir. Bu rengi kullanan kişiler; azimli, tutkulu, hırslı, kararlı bir yapıya sahiptirler. Yapılan araştırmalara göre; trafikte en fazla kaza yapan araçların, kırmızı renkte olduğu tespit edilmiştir. Buradan yola çıkarak, kırmızı rengin verdiği adrenal ve aşırı heyecan; trafikte bu renge sahip olan araçlara sürücüler tarafından daha az hoşgörü gösterildiği anlaşılmaktadır.

Sarı; zekâyı, gelip geçiciliği ve ölümü temsil eder. Ayrıca kişinin günlük giyimde kullandığı canlı sarı renk, o gün iletişime açık ve neşeli olduğuna işarettir. Bilim adamlarına göre, odalar parlak sarı renkle boyanmamalıdır.  Çünkü sarı renk; küçük çocukları huzursuz ederek, sık ağlamasına neden olmakta ve büyüklerin sinirlenmelerine neden olmaktadır. Ayrıca ticari taksilerin sarı renk olması,  gelip-geçici olma duygusunun verdiği içindir.

Yeşil; Doğanın, umudun, huzurun ve yaratıcılığın rengidir. Ayrıca dindar kesimin giyiminde tercih ettiği bir renktir.

Siyah; gücü, tutkuyu, karamsarlığı ve çoğu ülkede matemi temsil eder. Konsantrasyonu en iyi sağlayan renktir. Einstein konsantre olabilmek için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan bir odaya girer ve öyle düşünürmüş.

Beyaz; saflık, masumiyet, temizlik, titizlik ve istikrarı temsil eder.

Kahverengi;  Toprağın ve doğallığın rengidir. Yapılan araştırmalara göre, kahverengi karşınızdakinin kendisini resmiyetten uzak daha rahat hissetmesini ve açılmasını sağlar. Bu nedenle gazetecilerin rengi olarak da bilinir. İnsanı yaşlı gösteren bir renktir. Kullanılacağı zaman; farklı renkte elbisenin yanına kravat ya da fular gibi aksesuarlarla değerlendirmek gerekir. McDonalds’ın duvarlarında bu rengi görürüz. Çünkü bu rengin baskın olduğu ortamlarda, uzun süre kalınamaz.

Mor; Asalet, lüks ve itibarın rengidir. Doğada nadir bulunan bir renktir. Bu renk ilkel dönemlerde deniz kabuklarını kullanarak elde edilebilmiştir. Romalılar döneminde zengin soyluların elbiselerinde kullandığı bir renk olmuştur. Bu yüzden, aristokrasinin rengi olarak da bilinir. Ayrıca entelektüel kesimin sıklıkla tercih ettiği bir renktir.

Pembe; neşe, güven ve rahatlığı ifade eder. Sakinleştirici bir etkisi vardır. ABD’de bir hapishanenin duvarları pembeye boyandığında, saldırganlık davranışlarının azaldığı tespit edilmiştir.

Turuncu; sonsuzluk, otorite ve verimliliği ifade eder. Ayrıca biz duygusu verir. Örneğin, marketler zinciri Migros’un ve Hollanda ulusal futbol takımı bu rengi kullanarak biz ve çoğunluk duygusunu vermeyi amaçlamaktadır.

Gri; alçak gönüllülüğün, dengenin ve resmiyetin rengidir. Devletin rengi olarak da bilinir. Resmi dairelerde sıklıkla kullanılır. Astlarıyla yüzeysel ilişkiler kurmak isteyen, geleneksel yönetici tiplerinde bu renk takım elbiseler sık gözlenir.

Hayatınızda renklerin her daim olması dileğiyle, sevgilerimle..

 

 

Mustafa TENTİK
Psikolojik Danışman
mtendik@hotmail.com

YAZAR BİLGİSİ
2 yıl özel, 12 yıl devlet olmak üzere toplam 14 yıldır rehber öğretmen olarak okullarda çalışmaktayım. Aldığım Eğitimler: Bilişsel Davranışçı Terapi, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, BDT Temelli Oyun Terapisi, Filial Oyun Terapisi, Terapötik Teknikler, Okul Ortamında Karşılaşılan Davranış Sorunları, Sanat Terapisi, Masal Terapisi, Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi, Resim Analizi Eğitimi, Enneagram, Sınav Kaygısı, Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Teknikler, Yaşam Becerileri, Psikodrama, Yas Terapi, Duygu Regülasyonu, Şema Terapi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.