Sevdiğiniz Biri Depresyondayken Neler Yapabilirsiniz?

06.04.2017
879
Sevdiğiniz Biri Depresyondayken Neler Yapabilirsiniz?


Sevdiğiniz Biri Depresyondayken Neler Yapabilirsiniz?

Değer verdiğiniz biri depresyondaysa eğer onun içinde bulunduğu durumdan hoşnut olmayabilir ve ona yardım etmeye çalışıyor olabilirsiniz. Ancak bazı üstünde durulması ve düşünülmesi gereken durumlar vardır. Depresyondaki bir birey sizin yardım çabalarınızı çok farklı okuyabilir ve yaptıklarınızı farklı bir açıdan görebilir. Bunların sonucunda da sevdiğiniz kişiye yardımcı olmaya çalışırken ona istemeden de olsa zarar verebilir, kaş yapmak isterken göz çıkarabilirsiniz.

Bu durumun en temel nedenlerinden biri aslında depresyonun kökeninde yatıyor. Depresyonda olan kişiler kendilerine, dünyaya ve geleceğe karşı olumsuz yargı ve düşüncelere kendilerini boğmaktadırlar. Bu düşünceler zaman zaman o kadar doğallaşmış ve otomatikleşmiştir ki kişiler bu düşüncelerin gerçekçiliğini sorgulama zahmetine girmezler, girdiklerinde de gayet gerçekçi olduğunu hissettiklerini söylerler. Buradan yola çıkarak şunu iddia edebiliriz ki depresyondaki kişiler sizin yaptıklarınızı bu düşünceler eşliğinde yorumlayabileceği için olanları negatif görüp kendilerine daha fazla mutsuzluk yaşatabilirler.

Peki Ben Ona Yardım Etmek İçin Ne Yapabilirim?

Öncelikle ona ulaşılabilir olun. Ulaşılabilir olduğunuzu da hatırlatın. Onun mutsuz olduğunu gördüğünüzü ve yardımcı olmayı umut ettiğinizi açıkça belirtin. Ancak onu zorlamak istemediğinizi, o isteyince konuşmaya hazır olduğunuzu da vurgulayın. Kendisine yüklendiği ve kendisi ile ilgili olumsuz düşünceleri olduğundan sizin yardımınıza cevap vermediği için kendisine kızabilir, kendine öfke yaşatabilir. Dolayısıyla uygun bir mesafede kalmaya devam etmek yerinde olacaktır. Onu sıkıştırmayın. Ancak sizinle birkaç gün iletişime geçmezse kendinizi hatırlatan bir mesaj atmanız yerinde olacaktır.

Eğer sevdiğinizin depresyonu ciddi durumda ise intihar hakkında bilgilenmeniz önem taşımaktadır. İntihar habercisi olabilecek sinyallerle ilgili araştırma yapıp bu işaretlere dikkat edin. Onun ani değişikliklerinin de gözlemcisi olun. Bunları fark ettiğinizi ilan etmenize istanbul eşya depolama gerek yok ancak siz bunları gözlemliyor olun. Ani bir iyilik hali, planlar yapmaya başlaması, aktifleşip farklı işlerle ilgilenmesi gibi farklı durumlar intihar ihtimalinin habercileri olabilir. Sevdiğiniz sizinle intihar düşüncelerini paylaşmak istemiyor olabilir ama bununla ilintili bir tehdit gördüğünüzde sürekli onun yakınlarında olanlarla iletişime geçmeyi ve bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz. İntihar hakkında konuşmak risk arttıran bir durum değildir. Uzmanla konuşması için onu teşvik edin.

Sevdiğinizle olabildiğince net konuşun. Onu sıkboğaz etmemek için ne sıklıkla sana ulaşmamı tercih edersin diye sorabilirsiniz. Onunla iletişiminizin daha çok farkında olun. Onunla konuşmalarınızda hangi cümlelerden hoşlanmadığını fark etmeye özen gösterin. Belki sorulardan da bunalıyor olabilir.

Karşınızdaki kişinin birçok alanda zorluk yaşama ihtimalini hatırlatın kendinize. Depresyonla alakalı olarak uyku düzeni bozulmuş olabilir, mutsuz olma hali sevdikleriyle ilişkisini germiş olabilir, onlarla çok sık kavga ediyor olabilir. Kendisini yalnız hissetmekten kurtaramıyor olabilir. İlaç kullanıyorsa hissizlik hali ve uyuşmuşluk hali deneyimliyor ve hayattan çok daha kopuk hissediyor olabilir.

Her şeyden de önemlisi sabırlı olmak sanırım. Sabırlı olmak ihmal edilebilen bir durum. Zaman zaman kişiler kendilerine kızarlar depresyondaki yakınlarına yardım edemediklerini düşündüklerinde. Bunun ardından da bu öfkeyi depresyondaki yakınlarına yöneltebilirler. Bu da hem ilişkileri için hem depresyondaki kişi için hoş olmaz. Ona yardım edemiyor olduğunuzu düşünseniz de kendinize yüklenmeyin. Onun bu süreci atlatmasında destek olduğunuzu unutmayın. Siz yardımcı olmak için oradasınız, onun bu halini çözmek için değil.

 

 

Fuat Can Çalışkan
Uzman Psikolojik Danışman
caliskan.fuatcan@gmail.com

 

 


Kaynaklar:
Beck, A. T., & Alford, B. A. (2009). Depression: Causes and treatment. University of Pennsylvania Press.
Harris, R. (2008). The happiness trap: how to stop struggling and start living. Trumpeter, Boston.
Noonan, S. J., Petersen, T. J., Alpert, J. E., & Nierenberg, A. A. (2016). When Someone You Know Has Depression: Words to Say and Things to Do. JHU Press.


 

YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.