Sınav Anı Motivasyonu
Sınav Anı Motivasyonu
YGS, LYS, TEOG, DGS,KPSS, TUS… Alfabenin bir çok harfini kullanarak oluşturduğumuz sınav isimleri var ve hepsi ayrı bir stres ayrı bir heyecana karşılık geliyor. Peki sınava hazırlanırken veya sınav anında neler yapmalıyız? Bunlarla ilgili küçük detaylar var tabii ki ama her şeyden önce unutmamamız gereken bir nokta var. Her insan birbirinden farklıdır başkasında olumlu etki yaratan bir şey sizin üstünüzde olumsuz bir etki bırakabilir bu yüzden kendi stratejilerimizi oluşturuyoruz. Bireysel çalışma programları ilk adımdır. Kalıp internetten kopya çekilerek yapılan programlar size uymayabilir. Çalışmanızı olumsuz etkileyebilir. Kendimizi tanıyarak doğru program yapıp sınava hazırlanmaya bu şekilde devam etmeliyiz.Doğru programı hazırladık sonraki adım denemeler olmalı. Sınav anında uygulayacağımız stratejileri belirlemek için her girdiğimiz deneme sınavını gerçek bir sınav olarak görmeliyiz.
Doğru planla çalıştınız stratejinizi oluşturdunuz ve sınava az bir zaman kaldı şunu tekrar hatırlayalım kendine güven başarıyı getirir. Her zaman başardığınızı hayal edin. Gözünüzü kapatın sınavınızın iyi geçtiğini soruları kolayca çözebildiğinizi sınavın sonucunda istediğiniz üniversiteyi kazandığınızı düşleyin. Sınav anında soruları kolayca çözebildiğinizi düşünmek sınav anına hazırlık olur ve sizi rahatlatır.
Sınava hazırlık süreci ve sınav anı psikolojik bir savaştır. YGS istediğiniz gibi geçmedi diye çalışmayı bırakırsanız sınavı asıl o zaman kaybediyorsunuz. Ya da sınav anında yapamadığınız soruya takılıp kalınca motivasyonunuz düşüyor diğer sorulara odaklanamıyorsunuz peki şunu düşündünüz mü ya o soru yanlışsa bu yüzden yapamıyorsanız. Soruyu yapamadım diye heyecan yapmaktansa işaret koyup daha sonra bakmak sizin diğer soruları doğru yapmanızı sağlayacaktır.
Unutmayın her şey beyinde kazanılıyor. Sınava %70 oranında hazırsınız ama siz hazır olmadığınız %30luk kısma odaklanıp başarısız olacağınızı düşünüyorsunuz. %70 gibi başarı sağlayacak bir oran var oraya odaklanın ve başaracağınıza inanın.
Belirli miktarda heyecan normaldir. Sınavda dikkatinizin dağılmasına engel olur. Fakat heyecanınızın arttığını hissettiğiniz an durun 10 saniye kadar dinlenin nefesinize odaklanın beyninizi sınavdan uzaklaştırın daha sonra tekrar devam edin. Asla pes etmeyin. Başarıya sizi kararlık götürecektir.
Sevgiyle kalın.
Nida ÇETİN
Psikolojik Danışman
ndcetinn05@gmail.com