Sınavsız geçiş kalktı!

08.01.2017
1.574
Sınavsız geçiş kalktı!

Sınavsız geçiş kalktı!

3 Ocak 2017 de 2017 ÖSYS(YGS-LYS)  Başvuru kılavuzu yayınlandı. Kılavuz burada.

Ve tüm yayın organlarında ve sosyal medyada kıyamet koptu. Çünkü Kılavuz büyük değişiklikler yapıyordu.

Değişiklikler

  • Sınavsız Geçiş Kaldırıldı ve Öğrenci sınavsız geçiş yapabileceği alanları tercih etmeleri durumunda ek puan alacaktır. OBP’nin 0,06 ile çarpılması sonucu elde edilen puan ek puan yerleştirme puanlarına eklenecektir.

Dikkat sınavsız geçiş herkese kaldırıldı..

Kalmadı…

Hiç yok…

Bize bile yok. O kadar yok yani..

Ek puan da sadece 2 yıllıklara var, 4 yıllıklara yok. 2012 sonrasında kaydolan öğrenciler için kaldırıldı. Yani eski öğrenciler için 4 yıllıklara ek puan var.

  • Tüm öğretmenlik programlar ve İlahiyat bölümleri LYS kısmına aktarılmıştır.

Mantıklı, zaten ek puan da yok, YGS’de olmasına da gerek yok. İlahiyat hazırlananlar büyük şok yaşadılar. Geçmiş olsun.

  • Açık uçlu sorular LYS sınavına eklenmiş olup, adaylar soruların cevabını cevap kâğıdının ilgili alanında (cevap kâğıdının ön ve arka yüzünde) yazacak ve kodlayacaklardır. Cevap kâğıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacaktır. Doğru olarak yazılan ancak, kodlanmayan veya yanlış/eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacaktır.

ÖSYM açıklamaları ve örnek soruları burada. Göreceğiniz gibi 2×2 kaç olur tarzında sorular. Öğrenciler için 2-3 daha fazla kutucuk işaretleme dışında bir zorluğu olmayan sorular.

Öğrenci bu değişimi gözünde büyütme, sana zararı yok, ders çalışıyorsan yararı olur.

Matematik Testinde 3 soru, kısa cevaplı soru olacaktır. Adaylar sorunun cevabı olan rakamı cevap kâğıdının ilgili alanında yazacak ve kodlayacaklardır.

Fizik, Kimya, Biyoloji Testinin her birinde 1’er soru, kısa cevaplı soru olacaktır.

Türk Dili ve Edebiyatı Testinde 2 soru, Coğrafya-1 Testinde 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.

Tarih Testi ve Coğrafya-2 Testinin her birinde 1’er soru, Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru, kısa cevaplı soru olacaktır.

  • LYS-1(MATEMATİK) sınavı tek sınav haline getirilmiş, daha önceki yıllarda uygulanan 30 soruluk geometri (ayrı kitapçık) sınavı yapılmayacak olup, GEOMETRİ SORULARI, Matematik testinde sorulacak 80 sorunun içinde yer alacaktır.

Soruların dağılımı ile ilgili bir açıklama yok. YGS’den sonra LYS başvuruları sırasında bir açıklama yapılacağını düşünüyorum.

Ama büyük bir öğrenci kısmının şu ana kadar geometriyi es geçtiği, anlamıyoruz z zaten hocam deyip hiç çalışmadıklarını biliyorum, onlara şimdiden geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Ama çalışmaya başlamak için geç olmadığını hatırlatmak istiyorum.

  • Açık öğretim bölümlerine puan türü getirilmiştir. Örgün puan türleri göz önünde tutularak puan türleri belirlenmiştir.

AÖF Sosyoloji YGS 150+ puan ile girebiliyorken artık LYS puanı olan TM3 puanı ile e girilecek demek.

Çok merak ediyorum, LYS’den 180’ni geçen kaç öğrenci AÖF seçecek?

Ama seçenler eskiye göre NİTELİKLİ öğrenciler olacak. Ama daha az öğrencileri olacak!

  • Tüm öğretmenlik programlarına 240.000 sınırı getirilmiştir. Öğrencilerin eğitim fakültelerini tercih ederken 240.000 altında olmaması gerekir.

(Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümleri de dâhildir.)

(Özel yetenek ile alanlar dâhil değil.)

Bence 100.000 olmalı, ama 240.000 de iyidir. Çünkü 600.00 lere kadar gelmişti öğretmenlik sıraları ki bu çok düşük bir rakam. Gerçi bunu böyle yapana kadar, öğretmenlik kontenjanlarını da azaltabilirlerdi, aynı sonuç olurdu.

  • Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliklerinde, Merkezi yerleştirme puanı ile alım yapan üniversiteler için LYS puan şartı ve baraj sınırı aranacak olup, Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerde bu şart aranmayacaktır.

 

Özel yetenek sınavlarına katılmaları için öğrencilerin 2017 YGS’ye girmiş olmaları ve herhangi bir puan türünden ham puan olarak en az 150 puan almış olmaları yeterli olacaktır.

Ayrıca Bu programlardan her birine, puan türünde sınırlandırma yapılmadan ve en az kaç puan almış olan adayların başvurabileceklerine başvuru öncesinde sınavı yapacak ilgili yükseköğretim kurumunca karar verilerek, bu karar basın-yayın organlarıyla adaylara duyurulacaktır.

Özel yetenek ve Polislik düşünen öğrenciler mutlaka ilgilendikleri okulun internet sayfasını sürekli takip etsinler.

Değişimlerle ilgili yazı bitti ama yazacaklarım bitmedi.

Yazısının başlığı olan sınavsız geçiş ile ilgili diyeceklerim var.

Geçen senenin istatistiklerine göre örgün ve açık öğretim programlarına baktığımızda ön lisans programlarına toplam 470 bin öğrencinin yerleştiğini görüyoruz. Bu 470 binin 200 bini sınavsız geçiş ile üniversiteli olmuş bazıları için sadece bir rakam olabilir, benim için değil.

Olaya hak hukuk, üniversitenin eğitim kalitesinin artması,

Madem değiştirdiniz bari seneye değiştirseydiniz vs boyutlarında bakmıyorum.

Bakış açımı bir örnek ile açıklayayım.

Meslek lisesinde çalıştığım dönemlerde, sınavsız geçiş olmasa üniversite kazanamayacak öğrencilerim vardı. Ki onları sınavsız geçiş ile üniversiteye gitmeye zorla ikna ediyordum.

  • Olum tamam okumayı sevmiyorsun, git üniversiteye, zaten harç parası vs de yok, beleş, gir derse
  • Hoca sen bu dersi anlatamıyorsun, ben senin ders verdiğin üniversitede okumam de çık git, eve geldiğinde de üniversite bir şey anlatamıyorlardı ben de bıraktım dersin, havan olur…

Diyerek çok öğrenciyi kandırdım. Gittiler, ama bırakmayıp okudular hatta 4-5 tanesi bu üniversite de okumak güzel işmiş deyip DGS ile lisans bile tamamladılar.

Hayata tutunamayacak öğrenciler kurtuldu. Ben buna bakarım.

Yok YGS ile gelen öğrenciler daha başarılı olurmuş yok bilmem ne, benim işim değil. Üniversitelerin de işi bu olmamalı ya neyse.

 


Hasan AKSOY
Psikolojik Danışman
hsnksy@gmail.com

 

 

 

YAZAR BİLGİSİ
Psikolojik danışman ve rehber öğretmen 2004 erzurum pdr mezunu 2007 bahçeşehir üniversitesi eğitim yönetimi yüksek lisans çeşitli özel ve kamu kurumlarında (dershane, üniversite, ilkokul, ortaokul, lise, meslek lisesi) rehber öğretmen olarak çalıştım halen sınavlı bir devlet anadolu lisesinde rehber öğretmen olarak görev yapıyorum, rehber öğretmen olarak emekli olmak kariyer hedefim. öğrencilere kariyer belirleme ve sınavlar konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum. bir erkek ve bir kız babasıyım  
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.