Sistemik aile toplantıları

29.01.2018
1.395
Sistemik aile toplantıları

 

SİSTEMİK AİLE TOPLANTILARI İLE ÇOCUKLARIMIZIN AKADEMIK BAŞARISILARINI ve SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİMLERİNİ ARTTIRMAK

21.yüzyılda, öğrenme etkinliklerine ev ortamında destek olunması ve aile katılımının arttırılması öğrencilerin okul başarısına ciddi anlamda katkı sağlamaktadır. Bu sebeple eşim ve ben hem birer eğitimci hem de ebeveyn olarak haftalık aile toplantıları planladık.

Örneğin, her pazar akşamı eşim ve ben bir sonraki haftanın planlamasını yapar ve çocuklarımızın kişisel, sosyal, akademik ve kariyer gelişimlerine katkı sağlamış oluruz.

Bu yazının amacı aile toplantıları aracılığıyla çocuklarımızın okul ve hayat başarılarının artmasına destek  olmaktır. Aile toplantıları içeriği 6 ana başlıkta toplanmıştır.

  1. BİLİNÇLİ FARKINDALIK (MINDFULNESS): Bilinçli farkındalık, zihnin anda olmasını sağlar. Bilinçli farkındalık sağlandığında düşünce ve duygularınızı doğru ya da yanlış şeklinde yargılamadan gözlemlemiş olursunuz. Hayatınızın gelip geçmesine izin vemektense o anı yaşamayı deneyimlersiniz. Böylelikle sadece ebeveynlik becerilerimiz gelişmez aynı zamanda çocuklarımızın kişisel, sosyal, akademik ve kariyer gelişimlerine katkı sağlamış oluruz. Aile bilinçli farkındalık etkinliğinde aile değerlerine ve kültürüne uygun olarak ebeveynler çocukların ruhsal gelişimi ve karakter yapılanmasına destek olurlar. Bunların yanısıra ebeveynler; sorumluluk, dayanıklılık, güvenilirlik, yardımseverlik, adaletli olma, saygılı davranma, anlayış gösterme, vatandaşlık, cesaret ve liderlik konularında yapılandırılmış programlar uygulayabilirler.
  2. STEM Günleri: STEAM( Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimi, gerçek dünya problemlerini çözmek amacıyla matematik ve fen bilimlerini uygulamalı kullanmayı ve yeni teknolojiler yaratmayı amaçlar. STEM programlarında yoğun bir odaklanma sürecinin olması gerekmektedir. STEM programlarına sanatı eklemek konusunda güncel çalışmalar yapılmaktadır. Ebeveynlerin çocuklarını STEM programlarına hazırlamaları için birçok çevrim içi program mevcuttur.
  3. Spor: Lise yıllarında öğrencilerin tek bir spora profesyonel anlamda odaklanabildiği görülmektedir ancak çocukların ilkokul ve ortaokul yıllarında çeşitli spor dallarına yönlendirilmesi ailelerinin desteğiyle olmaktadır.
  4. Oyun Zamanı: Çocukların gelişim döneminde oyun çok önemli bir yere sahiptir. Çocuklara yaratıcı ve sağlıklı oyun kurma süreçlerini ev ortamında da desteklemek çok kıymetlidir.
  5. Eleştirel Okuma: Aile eleştirel okuma günleri haftalık programın en önemli parçalarından biridir. Her gün çocukların 15-20 dakikalık kitap okumalarının ardından kitapla ilgili sorular sorularak tartışma ortamının yaratılması sağlanır.
  6. Geziler ve Toplumsal Öğrenme (Service Learning): Ögrenciler pek çok teorik ders almaktadır. Bu dersler uygulama sayesinde daha iyi bir şekilde öğrenilmesini sağlamkata ve aynı zamanda toplum için artı değer üretebilmektedir. Temelinde sosyal sorumluluk kavramını alan toplumsal öğrenme, toplumun ihtiyaçlarına yönelik projeler üretilmesi ve uygulanması temeline dayanmaktadır. Şehir içi ve şehir dışı gezilerle Kızılay, hayvan barınakları, doğal yaşamı koruma çalışmaları, kamp kurma, yiyecek-giyecek hizmeti sunma gibi etkinliklerle toplumun ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirilir.

Kendi çocuklarımızın ilgi ve ihtiyaç alanlarına yönelik geliştirdiğimiz programı örnek olması amacıyla sizinle paylaşıyoruz.

İlkokul Çocukları için Örnek Haftalık Program

Saat Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar
8.00

15.30

Okul Saati Okul Saati Okul Saati Okul Saati Okul Saati 09:00 Kahvaltı 09:00 Kahvaltı
15.30

16.30

Serbest Zaman Serbest Zaman Serbest Zaman Serbest Zaman Serbest Zaman 10.00 Kütüphane 10.00

Oyun Zamani

16.30

17.30

Bilim Günü Teknoloji Günü Mühendislik Günü Sanat-Müzik Günü Matematik Günü 14.00 Film İzleme Saati 14.00 Pazar Eğlencesi
17.30

18.00

Aile Akşam Yemeği Aile Akşam Yemeği Aile Akşam Yemeği Aile Akşam Yemeği Aile Akşam Yemeği Aile Akşam Yemeği Aile Akşam Yemeği
18.00

19.00

Basketbol Taekwondo Fitness Futbol Bowling Futbol Fitness
19.00

19.45

Bilinçli farkındalık Bilinçli farkındalık Bilinçli farkındalık Bilinçli farkındalık Bilinçli farkındalık Bilinçli farkındalık Bilinçli farkındalık
19.45

20.15

Çocuklarla Oyun Saati Çocuklarla Oyun Saati Çocuklarla Oyun Saati Çocuklarla Oyun Saati Çocuklarla Oyun Saati Çocuklarla Oyun Saati Çocuklarla Oyun Saati
20.15

20.50

Eleştirel Kitap Okuma Eleştirel Kitap Okuma Eleştirel Kitap Okuma Eleştirel Kitap Okuma Eleştirel Kitap Okuma Eleştirel Kitap Okuma Eleştirel Kitap Okuma
20.50

21.00

Uykuya

Hazırlık

Uykuya Hazırlık Uykuya Hazırlık Uykuya Hazırlık Uykuya Hazırlık Uykuya Hazırlık Uykuya Hazırlık

 

Haftalık aile toplantıları sürecince yukarıdaki pogramın yanısıra aşağudaki etkinliklerin de üstünden geçiyoruz:

Programa bağlı etkinlik maddeleri:

  • Ulaşım ve planlama etkinlikleri
  • Aile Bütçesi: Harcamalar, Masraflar ve Para Biriktirme Planları
  • Sağlıklı Yaşam Şekilleri
  • Aile ve Ev Gelişimi
  • Özel Aile Meseleleri

Ebeveynler haftalık programı oluşturduklarına çocukların öğrenme süreçlerine ciddi katkı sağladıklarını unutmamalıdılar. Ebeveynler çocukların ilk ve sürekli eğitimcileri oldukları için aşağıdaki maddeler üstünde etkileri oldukça yüksektir:

  • Yüksek ders ve test notları
  • Daha üst sınıflarda ve daha üst programlarda eğitim görme imkanı
  • Daha düşük okul bırakma oranları
  • Yüksek mezuniyet notları
  • Yüksek Öğrenime devam etme ihtimalinin yükselmesi

Eğitimdeki başarının yanısıra aile katılımı öğrencinin birçok alanda da gelişimine katkı sağlamaktadır:

  • Daha iyi sosyal yaşam becerileri
  • Olumlu davranışlar
  • Okula uyum
  • Kişisel potansiyelinin farkına varması
  • Okul ortamına daha çok dahil olması
  • Eğitimin önemini daha iyi kavraması

Umuyoruz ki haftalık aile toplantıları çocuklarımızın daha üretken ve daha başarılı birer vatandaş olmalarını sağlar…

YAZAR BİLGİSİ
Olcay Yavuz, Ed.D. Associate Professor, Educational Leadership & Policy Studies Internship Coordinator, 6th Year Professional Diploma with 092 Certification Southern Connecticut State University
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.