2017 ÖSYS’DEKİ DEĞİŞİKLİKLER
2017 ÖSYS’DEKİ DEĞİŞİKLİKLER
SİSTEMDEKİ DÜZENLEMELER ADAYLARI NASIL ETKİLEYECEK?
ADAYLARI NELER BEKLİYOR?
Merkezi yerleştirme sınavları ülkemizde uzun zamandır uygulanmakta olan ve nüfus artışına bağlı olarak sınava giren sayısının arttığı bir uygulamadır. ÖSYM’de 1974’lerden beri dönem dönem değişen yapış, içeriğiyle merkezi yerleştirme sistemi ile birçok alanda sınav uygulamaktadır. Birçok sınav sisteminde değişiklikler yaşanmasına rağmen en çok dikkat edilen, önem verilen değişiklikler; giren aday ve etkilenen insan sayısı yüksek olduğu için üniversiteye giriş sınavıdır. 2009’dan beri mevcut sistem olan YGS-LYS sınavları yapılmaktadır. Bu sistem içerikle ilgili birkaç değişiklikle genel yapısı aynı kalarak yaklaşık 8 yıldır uygulanmaktadır.
Her dönem değişiklikler yaşandı. Hatta 2017’ye göre çok daha fazla radikal değişiklikler, düzenlemeler yapıldı. Fakat 2017’nin bu kadar çok konuşulmasının başlıca sebebi belki de değişikliklerin dönem ortasında(Aralık ayı sonlarında) yapılmasıdır.
Önce var olan belirsizlikler, söylentiler öğrencilerin tedirginlik yaşamasına sebep olurken bu durum rehber öğretmenler ve sınav konusunda uzman kişilerin, sınav sürecindeki herkesin kafasının karışmasına, kaos ortamı oluşmasına sebep olmuştur. Daha sonra açıklanan YGS başvuru kılavuzu sonrası görülen değişiklikler kısa süreli bir panik havasına, karamsarlığa sokmuştur herkesi özellikle de adayları.
Bazı bölümlerde yaşanan puan türü değişiklikleri, sınavsız geçişin kalkması, açık uçlu sorular adayları, aileleri ve uzmanları en çok etkileyen yenilikler olarak gözüme çarpmıştır.
Peki bazılarının devrim niteliğinde diye tanımlama yaptığı bu değişiklikler neler? Avantajları ve dezavantajları nedir? Adaylar nelerle karşılaşacak ve nasıl etkilenecek?
2017 ÖSYS’deki değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1- Sınavsız Geçiş Kaldırıldı: Belki de en önemli en çarpıcı değişiklik diyebiliriz. Meslek lisesi mezunu kişilerin lisede okudukları bölümlere sınavsız olarak yerleşebildikleri bu sistem 2015’de %60 kontenjana, 2016’da %50 kontenjana düşürülmüş 2017’de ise tamamen kaldırılmıştır. Sınavsız geçişin kaldırılması meslek lisesi öğrencilerinin YGS’ye girme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sebepten 2017 YGS için rekor aday başvurusu olabileceğini öngörmekteyiz.
Sınavsız geçiş kaldırılarak meslek lisesi öğrencilerinin lisede okudukları bölümlerle ilgili önlisans programlarına girişte ek puan uygulaması getirilmiştir. Yani meslek lisesi öğrencisi daha önce sınavsız olarak geçiş yapabildiği bölümlere 2017’de YGS’ye girerek ek puanlı şekilde giriş yapabilecektir. Ek puan uygulaması okul puanına ek olarak okul puanının yarısı kadar daha ilave puan alınmasıdır. Yani adayın okul puanı OBP*0.12 değil OBP*0.18 şeklinde hesaplanacaktır.
Ör: 70 diploma notu olan meslek lisesi mezunu aday ilgili bölümleri tercih ettiğinde 70*5=350(OBP) 350(OBP) *0.18=63 puan alacaktır.
2- Eğitim Fakültelerine İçin Baraj Uygulaması: Baraj uygulaması son iki yıldır özellikle çok tercih edilen bölümler için uygulanmaktadır. Mevcut durumda şu anda Tıp için 40.000, Hukuk için 150.000, Mimarlık için 220.000 ve Mühendislik programları için 240.000 başarı sırası barajı vardır. 2017’de Eğitim Fakülteleri tüm bölümleri için 240.000 başarı sıralaması sınırlaması getirilmiştir. bu uygulamaların temel amacı üniversiteye girdi kalitesini artırmaktır.
3- Puan Türü Değişiklikleri
BÖLÜM | ESKİ PUAN TÜRÜ | YENİ PUAN TÜRÜ |
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği | YGS-1 | MF-1 |
Kimya Öğretmenliği | YGS-2 | MF-2 |
İlahiyat-İslami İlimler | YGS-4 | TS-1 |
Okul Öncesi Öğretmenliği | YGS-5 | TS-1 |
Özel Eğitim Öğretmenliği | YGS-4 | TS-1 |
Beden Eğitimi Öğretmenliği | YGS-6 | TM-2 |
Puan türü değişiklikleri sonucu sadece YGS ile kazanılabilen bölümler için LYS’ye giriş şartı getirilmiştir. Bu durumun belki de en çok ilahiyat fakültesi tercihi yapmayı düşünen imam-hatip lisesi öğrencilerini, okul öncesi bölümüne hazırlanan çocuk gelişimi bölümü öğrencilerini etkilediğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu durum meslek liselerinde okuyup LYS’ye hazırlanmayan öğrenciler için büyük hayal kırıklığı yaratmıştır.
4-Açık Uçlu Sorular: Şüphesiz 2017 değişiklikleri içinde en çok ses getiren, üzerine en çok konuşulan, nasıl olacağı en çok merak edilen değişiklik diyebiliriz. YÖK belki de bu seneki küçük çaptaki uygulama sonucu 2018’de ya açık uçlu soru sayısını artıracak ya da bundan vazgeçecek. Bu uygulamanın sınav kalitesini artırıp artırmayacağı en büyük tartışma konusu kuşkusuz.
Açık uçlu sorular LYS oturumlarında uygulanacak. Her LYS için 3 soru toplam 15 soru açık uçlu olarak sorulacak. Açık uçlu sorularda 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek. Ama LYS’deki diğer sorularda bu uygulama olmayacak yani yanlış doğruyu götürecek.
Açık uçlu sorular cevap seçeneği olmayan sorular olarak sorulacak ve cevap kodlama yapılarak tek kelime veya sayı olarak işaretlenecek.
Bunların dışında LYS Matematik-Geometri sınavının Matematik olarak tek kitapçıkta birleştirilmesi ve böylece geometri testinin MF ve TM puan türlerindeki katsayı oranının yani etkisinin artması önemli değişikliklerdendir. Ayrıca yine 2017 ÖSYS’de hatalı olduğu tespit edilen sorular aday hangi şıkkı işaretlerse işaretlesin geçmiş yıllarda olduğu gibi doğru olarak kabul edilmeyecek devre dışı bırakılacaktır.
MEB müfredatları içinde bulunduğumuz günlerde değiştirdi. 2017 sınavları ise mevcut müfredata bağlı kalınarak yapılacak. Soruların kaç tane ya da hangi şekilde sorulduğu değil sorunun cevabının ne olduğunu bulmak önemli olandır.
Üniversite adayı gençlerimize son olarak şunu belirtmek isterim. Ülkemiz kalabalık genç nüfusa sahip ve merkezi yerleştirme sınavları her zaman hayatımızda olacaktır. Sizlere düşen görev bu sınavlara belli bir hedef doğrultusunda, plana ve sisteme bağlı kalarak hazırlanmaktır. Hedeflediğiniz yolda azimle çalıştıktan sonra şartlar ne olursa olsun amacınıza ulaşırsınız.
Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!.
Mustafa Kemal Atatürk
Erkan ÖZ
Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı
erkanozpdr@gmail.com