TEOG Sınavına Çeyrek Kala Yapılması Gerekenler

16.03.2017
958
TEOG Sınavına Çeyrek Kala Yapılması Gerekenler

 

TEOG Sınavına Çeyrek Kala Yapılması Gerekenler

TEOG Sınavı eğitim sistemimizdeki eleme sınavlarından bir tanesi. Bu sınava ve sonucuna yüklenen anlamların çeşitliliğinden dolayı farklı öğrenciler farklı yaşantılarda olabiliyorlar. Özellikle ailenin ve çevredekilerin kaygılı tutumunu kendine örnek alan bir öğrenci kendine çok yoğun bir kaygının içine sokabiliyor. Peki ebeveynler ve aileler neler yapabilir?

Her şeyden önce bu sınavın bir son olmadığını benimsemek şart.

TEOG da LYS ve YGS gibi sadece bir eleme sınavından ibarettir. Başka alternatifler her zaman vardır. Sınav sonrası kişinin hayatı tamamen ve sonsuza dek değişmeyecektir. Kimse yola başarısız bir performans sergilemek adına yola çıkmaz ancak başarısız bir performans sergilemek de gayet insani bir durumdur.

Çocuğunuz bu sınavda kötü bir sonuç elde edebilir ama onun çalışma ve kariyer çizgisi daha bu yaşta yeni yeni şekilleniyor. İstediği mesleğe ve gönlünde yatan hayata sahip olması sadece bu sınava bağlı değil, kendisini geliştirmesi, kendisini keşfetmesi ve kendisiyle barışık olmasına da bağlı.

Bu gerçekleri siz benimsedikten sonra çocuğunuza da zaman zaman hatırlatın. Bu sınavın hayatındaki yoldaki aşamalardan biri olduğunu ve sınav sonucundan bağımsız olarak onun hedeflerine devam edebileceğini görmesine destek olun.

Sınavın anlamı üstüne hem siz hem çocuğunuz düşünsün.

Sınav sadece bir düzey belirleme aracıdır. Yapılan hatalardan bir tanesi bu sınavı kişilik değerimizin ölçümü olarak kullanmaya kalkışmaktır. Bu yüzdendir ki kaçıncı olduğu ile övünen kişiler, aileler görürsünüz. Başarınızla gurur duymakta sorun yoktur ancak bunu kendi kişilik değeriniz haline getirdiğinizde bu değeri korumak adına çabalar ve değer kaybetmekten korkup kendinizi kaygılandırırsınız.

Sınav sadece çocuğunuzun ortaya koyduğunuz performansı değerlendirir. Çocuğunuzu değerlendirmez. Bunu kendiniz de benimseyin. Sınav sonucu, yapılanın değerine (sınav süresindeki performansa) eşittir; yapanın (çocuğunuzun) değerine eşit değildir.

Sınav haftası ve sınavın yaklaştığı haftalarda tipik düzeninizi koruyun.

Yapılan en büyük hatalardan biri de bu maalesef. Çocuğunuz sizin tipik düzeninizi sınav öncesi değiştirmenizi farklı açıdan yorumlayabilir. Siz ona destek olmak adına veya yardımcı olabilmek adına daha temkinli veya farklı davranacak olursanız çocuğunuz bunu kendi kaygısını arttırmaya vesile edebilir. Bunun önüne geçebilmek adına sınav yaklaştıkça da tipik düzeninizi devam ettirmeye özen gösterin. Ekstrem farklılıklara ve değişikliklere gitmekten kaçının.

Sınav kahvaltısı nasıl olsun?

Tipik düzeni burada da korumanız önemli ancak sabah kahvaltısında şekerce yüksek bir kahvaltıya alışkınsa çocuğunuz bunu bir hafta önceden değiştirmeye başlamak uygun düşecektir. Şeker oranı yüksek kahvaltı kan şekerini hızlı yükseltir, hızlı enerji verir ancak kan şekeri çıktığı gibi bir ivmeyle hızlıca düşecektir. Bunun sonucunda ise çocuğunuz kendisini yorgun hissedecektir. Dolayısıyla kahvaltıda lifli ve tahıl oranı yüksek besinler tüketmek daha uygun olacaktır. Çocuğunuzun sadece sınav sabahı bu düzenini değiştirmek yerine de belirttiğim gibi bir hafta önceden düzenini değiştirmeniz sizin de çocuğunuzun da faydasına olacaktır.

Sınav esnasında soruları elemek de önemli.

Sınava giren çocukların sahip oldukları beceri ve bilgi birikiminin yanı sıra sınavdaki tutumları da onların sınav sonuç sıralamalarını etkilemektedir. Benzer niteliklere sahip iki öğrenciden biri kendisine yüksek kaygı yaşatması durumunda kendi performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer çocuğunuzun sınav kaygısı yüksek ise bir uzmana başvurmayı düşünebilirsiniz.

Sınavdaki tutumlardan bir diğeri ise soru elemektir. Bu da sonuca çok katkı sağlayabilir. Sınav üç tip soru barındırmaktadır; zor, kolay ve orta zorlukta sorular.

Zor sorular çocuğunuzun bilgi birikiminin ve becerilerinin yetemeyeceği nitelikte sorulardır. Bu sorularda çocuğunuzun vakit kaybetmesi demek sınav süresinden çalması demektir. Bu soruları çocuğunuzun tanıması ve yapamayacağı soruda vakit kaybetmemesi önemlidir. Bu sorulardan arttırdığı vakit onun için değerlidir. Diğer sorularda kullanabilir.

Kolay sorular ise çocuğunuzun hızlıca yapabileceği, aşina olduğu soru tipleridir. Bu soru tiplerinde çocuğunuz az bir çaba ile cevabı bulabilecektir.

Orta zorlukta sorular ise çocuğunuzun vakit harcayarak ve biraz daha çabalayarak yapabileceği sorulardır. Bu sorular için kullanacağı süre zor sorulardan ve kolay sorulardan arttırdığı süredir. Bu sorular aynı zamanda seçici nitelikte sorulardır çocuğunuz için. Yapamayacağı soruları atlayıp bu sorulara daha iyi vakit ayırması çocuğunuzun hayrına olacaktır.

Kendinize iyi bakın.

 

 

Fuat Can Çalışkan
Uzman Psikolojik Danışman
caliskan.fuatcan@gmail.com

ETİKETLER: ,
YAZAR BİLGİSİ
Rehberlik Servisi
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.