TEOG tercihi bence çok kolay çünkü

17.02.2017
1.503
TEOG tercihi bence çok kolay çünkü

TEOG tercihi bence çok kolay çünkü

EVE EN YAKIN OKUL EN İYİ OKULDUR.***

Neden?

Bu yaş grubu öğrenciler gelişim dönemindeki öğrenciler. Zamanları çok değerli.

İstanbul gibi büyük şehirlerde sırf “bu okulun puanı daha yüksek o zaman bu okul şu okuldan daha iyi” mantığıyla aileler öğrencileri kmlerce ötedeki okula gönderiyor.

Hatta Anadolu’da ilçelerde de aileler il merkezine göndermeye çalışarak aynı hataya düşüyor.

Eş değerdeki bir okul ilçenizde varken 70-100 km uzakta bulunan il merkezindeki okula öğrenci göndermeye çalışmak hiç mantıklı değil.

4 hatta hazırlık varsa 5 yıl boyunca öğrenciniz yollarda telef olacak demek, servis parası demek, gidiş 1.5 saat geliş 1.5 saat 4-5 yıl boyunca her gün ders çalışıp, kitap okuyacağı saat yollarda geçecek demek. Ayrıca uzaktaki okullarda velilerin öğrenciler üzerindeki takibi de çok zor oluyor.

Ve de okulların puanlarının 1-2 hatta 20-30 puan fazla olması o okulun diğer okuldan daha iyi olduğu anlamına gelmiyor.

Daha iyi olmuş olsa bile bu öğrencinize fayda sağlayacağı anlamına gelmiyor.

Peki, yüksek puanlı okulun öğrencinize katkısı yok mu? Var.

Şöyle ki, başarılı öğrenci grupları birbirini etkiler ve tetikler, aynı durum başarısız öğrenciler için de geçerli. Yani öğrenciniz başarılı bir grup içinde bulunduğunda başarılı olma durumu daha yüksek.

Ancak bu durum garanti değil, her başarılı grupta tüm öğrenciler başarılı olacak diye bir durum yok.

Şöyle ki bundan 3-5 sene kadar önce çok başarılı öğrencilerin bulunduğu okulda okul müdürüne, hocam okulunuz çok başarılı teog da ilk 10.000 den öğrenci alıyorsunuz fakat ösys durumunuza bakarsak aynı durum çekerli mi?

Yok teog da il 10.000 den gelip ösys de 200.000 hatta baraj altına kadar düşen öğrencilerimiz olabiliyor dedi.

Yani: asıl mesele okul değil öğrencinin çalışması.

Çalışacak öğrenci nerede olsa çalışı ki farklı bir örnek de şöyle vereyim. Teog ile bile öğrenci almayan ( bir zamanlar düz liseler vardı elek altında kalan öğrencilerin bulunduğu) 5-6 sene bunlardan birinden önce Türkiye ts de 36. Birinden de mf de 56. Olan öğrencilerim çıkmıştı. Reel gerçekler bunlar.

Bir de puanı yüksek olan okuldaki öğretmenler ile düşük okuldaki öğretmenler de hep MEB öğretmeni, aralarında bir ayrım yok.

Hepsi Türkiye’deki üniversitelerden mezun, yani eğitimleri de aynı. Hatta MEB bu öğretmenleri iyi-kötü-başarı gibi kıstaslar ile de ayırmıyor ve ona göre atama yapmıyor (proje okulları için farklı çalışmalar yapılıyor).

Yani iyi diye bildiğin bir okulda sizin için kötü olabilecek bir öğretmen, kötü diye bildiğin bir okulda sizin için iyi olabilecek bir öğretmen ile karşılaşmanız çok normal olur.

Ancak burada fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, proje liseler, yabancı okullar vs gibi özel durumu olan okullar için durumu farklı değerlendirebiliriz. Ki bunlar istisnadır.

Örnekleme yapalım

2016 TEOG da İstanbul’da tercih yapılan devlet liseleri 757 tane, özelleri geçelim. Bahsettim istisna okullar 20 kadar aldığı öğrenci sayısı 2400 kadar yani her biri ortalama 120 öğrenci alıyor ki tüm İstanbul lise kontenjanı devlet okullarında yaklaşık 160.00 öğrenci, devede kulak yani.

Çanakkale’ye bakalım, toplam 77 devlet lisesi görünüyor, 7500 e yakın kontenjan, 5 istisna okul (her ilçede olmayan) 480 kontenjan var.

Bu durum her ilimiz için benzer olduğunu söyleyebilirim.

*** örneklerle de açıkladığım gibi pansiyonlu bazı okullar ile özel statülü bazı okulları bu kuralın dışında istisna tutabiliriz.

Açıklaması:

Fen ya da sosyal bilimler lisesi istiyorsundur ama yakın çevrende yoktur.

Galatasaray ya da İstanbul Lisesi gibi yabancı dilde eğitim veren ve de diploması uluslararası olarak geçerli bir okulu tercih etmek istiyor olabilirsin.

İstisnalar kaideyi bozmaz, tezim hala geçerli…

Standart bir lise eğitimi için günde 3-4 saat yolda geçirilmez. O vakitte kitap okunuz, test çözülür, proje yapılır vs ama yolda helak edilemez.

En iyi okul eve en yakın okuldur.

Tercih işlerinde yapılacak adımlarına da şöyle bir bakalım.

25 tercihinizi de istek sıranıza göre dizin. Ölü tercih diye bir şey yoktur.

Tabi ki %30’luk dilimdeki bir öğrenci %25’lik bir dilime yerleşebilir ancak bu öğrencinin %1’lik bir dilimdeki bir yere yerleşmesi hayal olacaktır. Bu yanlış bir tercih olacaktır.

Ancak %30’luk dilimdeki bir okulu %25’lik dilimdeki bir okulun altına ya da üstüne yazmanız bir tercih meselesidir, nasıl istiyorsanız öyle yazabilirsiniz. Hangisi çok kazanmak istiyorsanız onu üste yazarsınız.

Neden?

Çünkü orada yazan puan ve yüzdelik dilimler geçen sene oraya yerleşen son öğrencinin puanı ve yüzdelik dilimini gösteriyor. Bu sene de aynı yüzdelik dilim ile kapatacak diye bir şey yok.

Belki 100 kişilik okula girecek son öğrenci siz olursunuz ve seneye orada sizin puanız yazar, belki 60. sıradan o okula girersiniz sizden daha düşük puanlı birisinin puanı yazar.

Belki de orayı yazan 120. kişi olursunuz ve o okulu kazanamamış olursunuz.

Yani:

Yazmadan kazanamazsınız.

Kolaylıklar dilerim.

 

 

Hasan AKSOY
Psikolojik Danışman
hsnksy@gmail.com

 

YAZAR BİLGİSİ
Psikolojik danışman ve rehber öğretmen 2004 erzurum pdr mezunu 2007 bahçeşehir üniversitesi eğitim yönetimi yüksek lisans çeşitli özel ve kamu kurumlarında (dershane, üniversite, ilkokul, ortaokul, lise, meslek lisesi) rehber öğretmen olarak çalıştım halen sınavlı bir devlet anadolu lisesinde rehber öğretmen olarak görev yapıyorum, rehber öğretmen olarak emekli olmak kariyer hedefim. öğrencilere kariyer belirleme ve sınavlar konusunda yardımcı olmaya çalışıyorum. bir erkek ve bir kız babasıyım