The Help – Film inceleme

30.05.2018
6.338
The Help – Film inceleme
Sponsor Bağlantılar

 

THE HELP

“Duyguların Rengi” Film İncelemesi

Film Adı: The Help

Vizyon Tarihi: 10 Şubat 2012

Yapımı: ABD

Tür: Drama/Romantik

Yönetmen ve Senaryo: Tate Taylor

Oyuncular: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Jessica Chastain…

Eugenia Phelan, eğitim hayatını tamamlamış, evlenme çağında olan başarılı ve düşünceli bir kadındır. Yaşıtlarının aksine o yaşadığı dönemin sorunlarına, ırkçılığa kafasını takmıştır. Irkçılığın yanlış olduğunu daha çocukken onu büyüten dadısı sayesinde anlamaya başlamıştır. Dadısı bir siyahidir ve sadece bu yüzden ailesi tarafından sürekli ezilmiştir. O yıllar siyahilerin hizmetçi olduğu, ezildiği, insan yerine konulmadığı yıllardır. Eugenia bunların farkına varmış, bu haksızlığa karşı çıkmış ve eğitim hayatı bittikten sonra ne yapılması gerektiğini düşünmeye başlamıştır. Kendisine en büyük yardımın bir siyahiden gelebileceğini düşünmüş ve aklına ortanca ablasının evinde çalışan siyahi hizmetçi  Aibileen Clark gelmiştir.

Aibileen Clark, oğlu ve eşi  beyaz insanlar tarafından öldürülen, hayatı acılarla dolu olmasına rağmen ayakta kalmayı başaran bir kadındır. Aibileen oldukça sessiz, uyumlu ve çalışkan biridir. Hizmetçi olarak gittiği evlerde hep sevilmiştir.

Aibileen ne kadar uyumlu gözükse de içindeki fırtınaları kimse görmemektedir. Bunu ilk fark eden Eugenia ve Aibileen’in en yakın arkadaşı Minny Jackson olmuştur.

Minny Jackson, Aibileen’in en yakın arkadaşı ve siyahi bir hizmetçidir. Çok konuşkandır ırkçılığa katlanamamaktadır.Hizmet verdiği evde tuvalete girdiği için kovulmuştur. Bir siyahiden beklenmeyecek bir şekilde hak aramaya başlamış ve kovulmanın verdiği hırsla intikam alma yoluna gitmiştir. Eski ev sahibinin en sevdiği turtayı yapıp götürmüştür. Lakin turtaya çikolata koymak yerine başka bir şey koyarak eski ev sahibinden intikamını almıştır.

Eugenia bu iki siyahi kadının hayat hikayelerini çok beğenmiş ve onlar aracılığıyla bir proje başlatmak istemiştir. Bu iki siyahi kadın ilk başta bu sürece dahil olmak istemeseler bile içlerinde hep ezilmenin vermiş olduğu buruklukla projeyi kabul etmişlerdir. Bu proje Eugenia’nın siyahilerin anılarını kitaplaştırmak istemesi ile başlamıştır. Projeye ilk başta iki kişi ile başlansa da gün geçtikçe ve eziyetler arttıkça katılma oranı da artmaya başlamıştır. Eugenia sayesinde oldukça kalın bir kitap yazılmıştır ve bu kitap sayesinde ırkçılığa ilk darbe inmiştir.

Kitap çıktıktan sonra birçok beyaz insan yaptığı yanlışın farkına varıp, siyahi insanların kendilerinden farksız olduğunu anlamaya başlamıştır. Film insanın ruhunu ve vücudunu eşitlik duygusuyla besleyen bir şekilde bitmiştir.

Bu film size kendi eşitlik duygunuzu sorgulatacak ve Emma Stone’nun oyunculuğunu takdir ettirecektir.

Eşitlik sadece siyah-beyaz şeklinde değil, her türlü kelime karşıtlığı için geçerli bir kavramdır. İnsanların bunları anlaması için önce kendilerini sorgulamaları gerekmektedir.

Kendinizi sorgulayın. İnsanları dış özellikleri ile değil, iç özellikleri ile değerlendirin. İnsanlar sizin gözünüze hitap etmek zorunda değildir. İnsanları olduğu gibi kabul edin ve sevginizi kalplerine göre belirleyin.

Bu film sayesinde eşitlik, yargılama ve sevgi ufkunuz bir tık, iki tık hatta üç tık daha ileri seviyeye gelecek, kendinizi ve insanları yargı yaratmaksızın sevmenizi sağlayacaktır. İnsanları görmek istediğiniz gibi değil, oldukları gibi görmeye çalışın. O zaman dünya sizin için daha güzel bir hale gelecektir. İyi seyirler.

YAZAR BİLGİSİ
2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’ ne girmiş, 2010 yılında yüksek onur derecesiyle mezun olmuş ve Prof. Dr. Turhan Oğuzkan ödülüne layık görülmüştür. Üniversite eğitimi sırasında Erasmus programı ile İsveç-Stockholm Üniversite’ sine gitmeye hak kazanarak 6 ay boyunca “Early Childhood Education” alanında eğitim almıştır. Maltepe Üniversitesi Gelişim Psikolojisi tezli yüksek lisans eğitimini 2012 yılında bitirmiştir. 450 saatlik MEB onaylı Aile ve Çift Terapisi eğitimi, Terapötik Kartlar Eğitimi, Kriz Müdahale Eğitimi, Çözüm Odaklı Terapi eğitimi, Mülteci Çocukların Topluma Uyumu Eğitimi, Özel Eğitimde Alternatif Öğretim Teknikleri, Çocuk Değerledirme Testleri, Sanat Terapisinin Erken Çocukluk Döneminde Kullanımı, Çocuk ve Ergenlerle Klinik Görüşme Teknikleri, İhmal ve İstismarda Aile ve Çocuğa Yaklaşım Eğitimi, Proje Döngüsü Yönetimi, Siber Zorbalık Eğitimi, Çocuk ve Ergenlerde Psikiyatrik Rahatsızlıkların Genel Tanımı Eğitimi, Yaratıcı Dramayla Grup Rehberliği Eğitimi, Dikkat Testleri Eğitimi, EMDR 1. düzey eğitimi katıldığı eğitimlerden bazılarıdır. Namık Kemal Üniversitesi´nde Davranış Nörobilimi alanında doktora programını 2022 yılında tamamlayarak "Nörobilim Doktoru" ünvanını alan Bingül Kemiksiz Uzel, farklı mecralarda yazdığı yazılara ek olarak rehberlikservisi.net sitesinde yazarlık faaliyetlerine devam etmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.