Üstün Yetenekli Çocukların Destek Eğitim Dramı
ÜSTÜNYETENEKLİ ÇOCUKLARIN DESTEK EĞİTİM DRAMI
Destek eğitim odası okuldaki kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerinin özel durumlarından kaynaklanan sebeplerle birebir veya grup eğitimi alabileceği hizmet alanlarıdır. Daha önce yönetmeliklerimizde yer alan bu uygulama 2015 Nisan ayında çıkan genelge ile hızlı bir şekilde yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu genelge ile beraber bağımsız bir uygun odanın olma zorunluluğu kaldırılmış. Okulda bulunan kütüphane, laboratuvar, idare odaları vb. yerler uygun vakitlerde destek eğitim amaçlı kullanılabilir hale gelmiştir. Ayrıca okulda bir kaynaştırma öğrencisi olsa bile destek eğitim odası açılabileceği belirtilmiştir.
Yapılan bu değişiklik ile beraber geçen süre zarfında kaynaştırma öğrencilerinden, özellikle zihinsel yetersizlik-öğrenme güçlüğü gibi tanıları olan öğrenciler, bariz bir şekilde gelişme gösterenler olmuştur. Ancak aynı gelişme üstün yetenekli öğrencilerde görülmemiştir. Çeşitli projelerin kapsamına alınan birkaç okul ve kurumu saymazsak maalesef ülkemizde üstün yetenekli bireylere destek eğitim verecek kurum sayısı çok ama çok yetersizdir.
Üstün yetenekli bireylerin normal okul eğitiminin yanında destek alacağı yerler şöyledir:
1-Bilim ve sanat merkezleri
80 ilde 106 bilsem bulunmaktadır. Üstün yetenekli öğrencilere hizmet vermektedir. Ancak bazen kontenjan sıkıntısından dolayı üstün yetenekli öğrenciler yerleşemeyebiliyor.
2-Okullardaki destek eğitim odaları
Okullardaki destek eğitim odalarında ortam, materyal ve eğitimci yetersizliği bulunmaktadır. Ağustos ayında güncellenen destek eğitim odası kılavuzunda odada nelerin bulunması gerektiği ile ilgili tavsiyeler yer almaktadır. Ancak okullarımız materyal konusunda idealin çok ama çok gerisindedirler.
3-Özel /kamu üstün yeteneklilere yönelik okullar
4-Bazı özel dernek ve vakıflar
Bu listeye baktığımızda üstün yetenekli bireylere en geniş yelpazede ulaşabilecek hizmet okullardaki destek eğitim odası hizmetidir. Ancak yukarıda belirttiğim gibi bu odaların da birçok eksiği bulunmaktadır. Bu eksiklikler bir an önce giderilmeli ve üstünlere hak ettikleri eğitim verilmelidir. Bu süreç şu şekilde gerçekleştirilebilir:
1-Öncelikle eğitimci eğitimine yoğunlaşılmalıdır. Çünkü öğretmenler üstün yetenekli bireyleri tanıma konusunda bilgi ve donanım sahibi olmalıdırlar. Bunun için yapılan hizmet içi eğitimler var ancak geniş kapsamlı değil ve içerik olarak maalesef yetersiz. Bu eğitim verilirken uzaktan eğitim modülü de kullanılmalıdır. Aşama aşama öğretmenler bu alanda bilgilendirilmelidirler.
2-Destek eğitim odasının hizmet çerçevesi özel sektörde yapılan atölye sistemiyle zenginleştirilmelidir. Zekâ oyunları atölyesi, kodlama atölyesi, robotik atölyesi vb. çalışma alanları oluşturulmalıdır.
3-Üstünler içi açılacak odalarda bakanlığın destek eğitim odası için belirlediği materyaller genişletilerek bulunmalıdır.
4-Bu öğrencilere yönelik eğitim planlarının nasıl hazırlanacağına dair eğitim verilmelidir. ZEP (Zenginleştirilmiş Eğitim Planı) diye bir efsane ağızlarda dolaşıyor. Ama nasıl yapıldığını bilen yok. Kafa yorup gayret sarf ederek öğrencilere plan hazırlayan öğretmen arkadaşlarımız bulunmakta ancak belli format ve standart bulunmamaktadır.
5– Belirtilen bu maddeler göz önüne alınarak üstünlerin destek eğitim odasından yararlanması ile ilgili bir düzenleme yapılabilir.
Sabri DAŞO
Psikolojik Danışman
sabridaso@gmail.com
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Hocam bu konu hakkında gayet bilgili olduğunuzu hissediyorum. BİLSEM’ler hakkında da tanıtıcı bir yazı bekleyebilir miyiz sizden, iyi çalışmalar dilerim…