YA BENDEN SONRA Bir annenin en büyük korkusu evladının ölmesiymiş. Engelli bir çocuğu olan anneninki ise evladından önce ölmek… Son...
Veliler için öneriler
VELİLER İÇİN ÖNERİLER
- Öncelikle çocuklarınızın en az 8 saat uyuyacak şekilde, ailece yatış kalkış saatlerini ayarlayınız.
- Ailecek kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalıyız.
- Öncelikle çocuğumuzun sorumlu olduğu öğretmenler başta olmak üzere dersine giren bütün öğretmenleri ve arkadaşlarını çok iyi tanıyıp rutin görüşmeler yapmalıyız.
- Okul ve dershane toplantılarına mutlaka katılınız ve çocuklarınızla ilgili sorunları çözmek için evin içinde yaşayan bireylerden meydana gelen aile meclisi oluşturunuz.
- Cep telefonu, TV, tablet ve bilgisayar gibi elektronik aletleri amacına uygun ve yeteri kadar kullanması için rehberlik yapınız.
- Çocukların beynine giden yol kalbinden geçmektedir. Dolayısı ile önce doğru bir iletişim kurup; sonra başarı için rehberlik etmeliyiz.
- Öncelikli amacımız, kin, nefret, haset, gurur, inat vb. negatif duygulardan uzak; sevgi, hoşgörü, saygı, huzur vb. pozitif duygularla doğru bir karakter edinmesi olmalıdır.
- Okul ve Etüt merkezimizi aktif ve verimli kullanınız için okul idaresi, öğretmenler ve rehberlik servisi ile nitelikli ve pozitif bir iletişim kurunuz.
- Çocuklarınızın görevlerini, sorumluluklarını, haklarını ve lükslerini aile meclisinde belirleyiniz.
- Evde, okulda ve etütte ki görev ve sorumluluklarını yapması için rehberlik edip; yapmadığı takdirde gerekirse ödülü geri alma cezası veriniz.
- Tatillerde fiziksel-ruhsal-sosyal yönden dinlenmesi için ortam sağlayınız.
- Aşırı eleştirici ve yargılayıcı olmak yerine; olumlu davranışları ödüllendirerek pekiştiriniz.
- Sorunları topluluk içinde değil, aile meclisi toplantısında çözünüz.
- Yapabileceği görev ve sorumlulukları verip sonucunda takdir ederek özgüvenini geliştiriniz.
- Anne ve baba olarak duygu ve düşüncelerinizde tutarlı ve adaletli olunuz. Kesinlikle çocuğunuzun güvenini kazanınız ve kaybetmemek için özen gösteriniz.
- Beklentileriniz aşırı olmasın. Sınavların sonuçlarının, başarı, kişilik ve karakterlerini değil; derslerdeki başarısını ölçtüğünü hatırınızdan çıkarmayınız.
- Çocuğunuzla nitelikli vakit geçirebileceğiniz spor ve sosyal aktiviteleriniz mutlaka olsun.
- Aşırı koruyucu, baskıcı ve sorumsuz aile tutumu yerine demokratik aile tutumu sergilemelisiniz. Bunun için rehber öğretmeninden yardım alabilirsiniz.
- Önce kendinizin sonrada çocuklarınızın iletişim becerisi,hayır deme, dinleme ve problem çözme becerileri için mutlaka bir rehberlik alınız.
- Okul ve etüt merkezinden çağrılmayı beklemeksizin belli aralıklarla buralara ziyaretler yapınız.
- Çocuklarınızın her istediğini, istediği zamanda yapmayınız ve her istediğini almayınız; istediği şeyin yaşına, yere, zamana ve gelişim dönemine uygun olup almadığına dikkat ediniz.
- Gelecekle ilgili hayal ve planları hususunda rehberlik yapın ve mutlaka hedefleri olsun.
- İyi bir insan olmanın her şeyden daha önemli olduğunu her zaman hatırlatınız.
- Ergenlik, yalan, hırsızlık, dedikodu, istismar, aşırı kaygı, obezite vb. kavramların anlamları, nedenleri, belirtileri ve çözüm yolları ile ilgili rehberlik ediniz.
- ANLAŞILMAYAN KISIMLAR İLE İLGİLİ REHBERLİK SERVİSLERİNDEN YARDIM ALABİLİRSİNİZ.
Seren Kartal
Psikolog ve Psikolojik Danışman
kartalseren@gmail.com
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR