When A Loves Man A Woman
Başrolünde Andy Garcıa ve Meg Ryan’ın olduğu, 1994 Amerika yapımı ve romantik drama türündeki bu film, yapısal aile terapisi açısından incelendiğinde bizlere şu örnekleri sunuyor :
Yapısı belirgin olmayan ailelerde aile üyeleri kolaylıkla ve anlaşılır olarak pek fazla iletişim kuramazlar bu da ailenin işlevsizliğini artırır. Eşlerin uzun zaman kendilerini gerçekten ifade edemeyip, filmin sonunda michaelin dediği gibi ‘gerçekten dinlemeyip’ birbirini anlamayarak mutsuz zamanlar geçirmesini aile yapısınının açık olmamasıyla açıklayabiliriz.
Eş alt sistemlerinde görevler birbirlerini tamamlayıcı olduğunda işlemektedir bunun bir örneğini michaelin çalışma şartlarının yoğunluğundan ötürü aliceden kuru temizlemedeki gömleklerini alıp kendisine bırakmasını istedikten sonra kendisinin de bunun karşılığında alice’e müsait vaktinde pasta yapacağını söylediği sahnede görebiliriz.
Ebeveyn alt sistemlerinde bahsedilen aile içi kuralları filmde görüyoruz. Yerli yerinde olduğu takdırde aileye işlevsellik kazandıran bu sistem Michael ve çocuklar arasında olumlu etkileşim oluşturmakla birlikte zaman zaman eş alt sistemini etkilemiş, Michael’in evde kurmaya çalıştığı kısmi hakimiyet, Alice’nin çocukları üzerinde söz sahibi olamamasından ötürü kendini değersiz hissetmiş ve bu eşiyle olan etkileşimini olumsuz yönde etkilemiştir. Aynı şekilde kayınvalidesinin Alice’e karşı soğuk tavrı özsaygısını etkilemiştir.
Michael ve Alice’nin birbirine bağlı bir çift olduğunu birbirimize tutunmak diyalogunda görüyoruz. Fakat bu bağlılık olumlu şekilde işlenmediği için etkileşimi çok farklı bir boyuta götürmüş bunu da Alice’nin ‘ 1.kendini yalnız hissediyorsan birlikte değilsindir. 2. (sürekli alicenin üzerinde hakimiyet kurma isteğinden ötürü) kendimi aciz bir aptal gibi hissettiriyorsun. 3. Bir kez bilmiyorum desen seni yine sevebilirim ‘ gibi diyaloglarından anlayabiliriz. Özellikle son cümlede alice michaelin kendi kararlarına saygı duymamasından, ona kendisi üzerinde düşünme ve karar hakkı vermemesinden yakınmıştır bunu da ebeveyn alt sistemlerindeki bağlılık kavramının yanlış yaşanmasıyla ve aile içinde işlevsel özellik kazandıran işbirliğinin oluşmamasıyla açıklayabiliriz.
Şu cümlelerden anlaşılacağı üzere : ‘ insanın zayıf ve aciz olduğu için kendinden nefret etmesi dehşet verici. Beni bu duygudan kurtaramadı, ben de onu suçladım. İçimdekileri ona kustum.’ Kuramın temel maddelerinden olan bir bireydeki semptomların en iyi aile etkileşim örüntüleri bağlamında incelendiğinde anlaşıldığı iddiası filmin ana karakterlerinden birisi olan Alice’in eşine karşı olan davranışları ve bu doğrultuda eşler arası iletişimi incelendiğinde Alice’deki temel duygular anlaşılmıştır. Alice aslında var olan yetersizlik duygusundan, buna eşlik eden aile içindeki işbirlikçi ittifakın oluşmamasından ötürü eşi ve çocuklarıyla sağlıklı etkileşim kuramamış bir savunma mekanizması olan yön değiştirmeyi sıklıkla kullanmıştır.
Film, aile terapisi alanında bizlere güzel bir vaka örneği olduğu gibi seyirciye keyifli zaman geçirme fırsatı sunuyor ve farkındalık yaratıcı bir etki bırakıyor.