Yaz tatilini verimli değerlendirmek için neler yapılabilir

31.05.2017
3.438
Yaz tatilini verimli değerlendirmek için neler yapılabilir


YAZ TATİLİNİ VERİMLİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Okulların kapanmasına eğitim-öğretim yılının bitmesine sayılı günler kala öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin aklında tek bir soru var :  “ Yaz tatilinde neler yapmalı?” . Öğrenciler okul psikolojik danışmanlarına gelip “Hocam yaz için bir program yapabilir miyiz?, Yazın nasıl ders çalışmalıyım?” sorularını soracaklardır veya soruyorlardır. Özellikle bu soruları sınav grupları olarak ifade edebileceğimiz  önümüzdeki yıl TEOG ve YGS-LYS süreçlerini yaşayacak 8.sınıf ve 12.sınıflar tarafından gelmektedir. Peki gerçekten yaz tatilinde neler yapılabilir? İster 1.sınıf olsun ister  12.sınıf olsun  bütün öğrenciler yoruldular bir yıl boyunca emek harcadılar bu yüzden bu tatili tüm öğrenciler hakkediyor. Geçmiş yılın yorgunluğunu atmak gelecek yıla hazırlanmak için bol bol dinlenmeye ihtiyaç var.  Bu dinlenme sürecinde hem eğlenip keyif alınacak etkinlikler yapılarak stres atılabilir hem de yeni şeyler öğrenebilir, kendini geliştirebilirler. Verimli bir süreç geçirmek adına şunlar yapılabilir ;

  • Oyun… Bir çocuk için en güzel stres atma yollarından biri oyun oynamaktır. Bilgisayar oyunu olsun sokakta oynanan oyunlar olsun… Bol bol oyun oynanabilir.
  • Hoşunuza giden ilginizi çeken merak ettiğiniz konuları anlatan kitaplar okunabilir. Yaşlarına uygun bir okuma listesi hazırlanarak listedeki kitaplar okunabilir.
  • Yazın çeşitli yerlerde açılan yüzme kursu, sportif kurslara katılarak bu alanlarda kendilerini geliştirebilirler.
  • Bol bol film izlenebilir. Sinemaya gidilebilir.
  • İmkan varsa tarihi doğal güzellikleri barındıran yerler gezilip yeni yerler keşfedilebilir. İlla şehir dışı olmasına gerek yok şehir içinde bile keşfedilmeyi bekleyen yerler olabilir.
  • Aile ve arkadaşlarla birlikte vakit geçirecek etkinlikler yapılabilir.
  • En önemlisi stres atacak bol bol dinlenecek etkinlikler faaliyetler yapıp mutlu olmak. Gelecek yıla enerji dolu girmek olacaktır. Bu etkinlikleri ise bireyin kendisi bilecektir. Sizi mutlu eden ne varsa onları yapmak tatilden keyif alınmasını sağlayacaktır.

Gelecek yıl sınava girecek öğrenciler ise bol bol enerji toplayacak etkinlikleri yanında gelecek yıla hazırlık yapmak da onlara çok yardımcı olacaktır. Burada 8.sınıf ve 12.sınıfları ayrı ayrı değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır. TEOG her ne kadar 8.sınıf konularından oluşsa da 6 ve 7.sınıflarda öğrenilen bilgilerin daha genişletilerek karşılarına çıkmasından dolayı bu yıllardaki bilgileri hatırlama yönünde bir çalışma yapmak yararlı olacaktır. Bu konuda şunlar yapılabilir;

  • Öncelikle Türkçe sorularını yapmak için bol bol kitap okuyun. Kitap okumak hem okuma hem de anlama hızını geliştirecektir.
  • Geçmiş yıllardaki konuları hatırlamak için 6. Ve 7.sınıf yıllarına ait tüm dersler soru bankaları çözülebilir. Eksik öğrenmeler varsa tekrar edilebilir
  • Tekrar ve soru çözümü derken saatlerce çalışmaktan ziyade kısa bir an günde 30 dakika bile ayırmak çok faydalı olacaktır.

12.sınıflar ise yazı daha verimli geçirmek adına şunları yapabilir;

  • En çok zorlanılan derslerden biri paragraf olmaktadır. Bunun için kitap okumak büyük katkı sağlayacaktır. Hem okuma hem de anlama hızını geliştirecektir. Bu da Türkçe’nin en temel konularından sözcükte cümlede ve paragrafta anlam sorularını yapma konusunda artı sağlayacaktır.
  • Paragraf sorularından oluşan bir soru bankası çözülebilir.
  • Sözel ve eşit ağırlık öğrencileri tarih veya coğrafya derslerinin YGS kısmının konularına çalışabilir. Geçmiş yıllardaki konular tekrar edilebilir.
  • Sayısal bölüm öğrencileri ise matematik veya fen bilimleri derslerinin YGS konularına çalışabilir. Geçmiş yıllardaki konular tekrar edilebilir.
  • Bu çalışmalar özellikle en iyi yapılan derslerin halledilmesine yönelik olursa hem başarıya hem kendilerine olan güven artacaktır.
  • Tüm bu çalışmalar için 1-2 saat bile ayırmak çok faydalı olacaktır.

Saatlerce yapılan nefes almadan yapılacak çalışmalardan bahsetmiyorum.  Günün kısa bir kısmının ayrıldığı daha çok tekrara yeniden hatırlamaya yönelik yapılacak çalışmalardan bahsediyorum. Önümüzdeki yıl büyük bir enerji sarf edilecek bunun için kendilerine ayırmaları gereken dinlemeleri gereken zamanları feda etmeden bol bol dinlenerek gelecek yıla umutla bakmayı sağlayacak çalışmalar yapmak oldukça faydalı olacaktır. Günün geri kalan kısımlarında ise bol bol dinlenecek , keyif alınacak, mutlu zamanlar geçirecek etkinlikler yapılabilir. Böylece hem geçmiş yılın yorgunluğu atılıp hem de gelecek yıla hazırlık yapılacak verimli bir tatil süreci geçirilebilir.

 

Fatma BAYKAL
Psikolojik Danışman
fbaykal26@gmail.com

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.