YGS Açıklandı: Şimdi Ben Ne Yapacağım?
YGS Açıklandı: Şimdi Ben Ne Yapacağım?
Sınavlara hazırlık sürecini sınav öncesi , sınav anı ve sınav sonrası olarak 3 aşama olarak tanımlıyorum. Sınav öncesini çalışılan dersleri, çözülen testleri ve denemeleri , çalışma şekli, duygusal anlamda kendine güveni, inancı kısacası sınava girmeden önce yapılacak olan tüm hazırlıklar “Evet, ben artık hazırım” denilen aşama olarak kabul edilebilir. Sınav anını ise o andaki düşünceler, stres, sınavda çözülen sorular olarak kabul ediyorum. Ki önemli noktalardan biri de sınav anıdır. Sınav anında olumsuz düşünceye sahip olunduğunda veya düşük-yüksek düzeyde kaygı var olduğunda bütün bir sınavı etkileyebilir. O anda doğruluğundan emin olunan bir soru çözüldüğünde diğer soruyu çözmek için daha bir hevesli olunabilir ya da üst üste yanlış çözüldüğünde “Ben yapamıyorum” diyerek sınav öncesinde yapılan tüm hazırlık boşa gidebilir.
Sınav sonrası ise tercihlerin ve sonuçların beklendiği süreç olarak görüyorum. Eğer sınav iki aşamalı bir süreç ise sınav öncesi sürecin o hazırlığın yeniden başlandığı bir süreç olarak yeniden karşımıza çıkmakta. O iki aşamalı sınav süreçlerinden biri olan üniversite sınavlarının ilki YGS sonuçları açıklandı. Kimi öğrenci umduğu sonuca hedefine ulaştı kimisi ise beklediğinin hedeflediğin altında bir sonuca ulaştı. Hedefine ulaşan öğrenci LYS için umudu , kendine olan güveni daha da güçlenerek yola devam edecek ve en sonunda üniversite hedefi için istediği sonuçlara ulaşacak. Ama hedefine ulaşamayan veya beklediğin altında sonuçlar gelen öğrenciler için sonuçlar yıkıcı olabilecek güçte .
Bu yıkıcılık ile öğrenci kendine inanmaktan , güvenmekten vazgeçebilir, sınava çalışmaktan pes edebilir. İki aşamalı bir süreç olan üniversite sınavları için her şeyin bittiği söylenemez LYS için yeterli vakit hala var ve toparlanma şansları mevcut. Başta bahsettiğim sınava hazırlık süreci yeniden başladı. LYS için derslere çalışılacak, testler ve denemeler çözülecek ama önce bunun için başarabileceklerine inanmaları gerekiyor. Bu sınav öncesi ve sınav anı aşamaları eğer iyi değerlendirilirse istedikleri, hedefledikleri sonuca ulaşabilirler. Bu noktada kendi üniversite hazırlık sürecimden bahsetmek istiyorum. YGS sonuçları istediği gibi gelmeyen öğrenci sınıfındaydım.
“Her şey bitti. Sınavı kazanamayacağım hedefime ulaşamayacağım” diye düşünüyordum. Ama sonra aslında sürecin daha bitmediğini sınav sonuç belgesini alana kadar sürecin devam ettiğini fark ettim. LYS sınavlarının asıl belirleyici olduğunu eğer hatalarımı fark edip çalışma şeklimi yeniden düzenlersem yani sınav öncesini iyi değerlendirirsem LYS için ve hedefim için hala umudum olduğunu fark ettim. YGS’de nerede hata yaptığımı düşünürken sınav anında “Soruları yetiştiremeyeceğim . Denemelerde daha iyiydim. Berbat bir sınav geçiyor nasıl böyle olur” diye kendime kızdığımı ve sürekli olumsuz konuştuğumu fark ettim. Sınav anında eğer “ Bu soru şu an bana zor geliyorsa herkese de zor geliyordur. Şu an heyecanlanıyor olmam normal. Soruyu şimdi boş bırakayım yeniden döndüğümde çözerim” diye olumlu kendime güvenerek konuşsaydım işlerin daha farklı olacağını anladım.
Sınav öncesi aşamasında LYS için ciddi bir çalışma temposu oluşturdum ve buna bağlı olarak çalıştım, motive ettim kendimi. Bu süreçte zaman zaman çevremden “ Yapamazsın. Olmayacak YGS’den daha yüksek yapmalıydın. PDR olmaz” gibi sözler duysam da tempodan ve kendime olan güvenden vazgeçmeden “ Daha LYS var her şeyi değişebilir” diyerek motive oldum. Ve sınav sonrası tercihler sonuçlar bölümünde ise hedefime ulaşmanın mutluluğunu yaşadım. YGS sonuçları açıklanıp “ Şimdi ben ne yapacağım?” diye düşünen bunu araştıran ve karşısına bu yazı çıkan öğrenci arkadaşım, henüz sınav süreci bitmedi önünde bir LYS süreci daha var.
Yazının başında bahsettiğim o süreç şu an sıfırlandı ve yeniden sınav öncesi, anı ve sonrası olarak başladı. Eğer şimdi şu dakikadan itibaren yeni bir yol haritası belirleyerek sınava hazırlık sürecini yeniden başlatabilirsin. Sınav öncesi aşaması için “Neyi yanlış yaptım?” sorusuna verilecek cevap belirleyici olacaktır. Bu cevaba göre çalışma şekli yeniden düzenlenip çalışmaya kaldığın yerden azimle devam edilirse sınav öncesi aşaması oldukça iyi değerlendirilmiş olacaktır. Sınav anında ise kendine güvenirsen, yapacağına inanırsan, “ Bunu şimdi yapamadım ama birazdan yaparım. İyi gidiyorum. Bu sefer yapabilirim” gibi olumlu cümleler söylediğinde de sınav anı aşaması oldukça iyi değerlendirilmiş olacaktır.
Tüm bu aşamaların neticesi olan sınav sonrası aşamasını değerlendirmek kalıyor. Özetle sınav süreçleri öncesi, anı ve sonrası olmak üzere 3 aşama olarak tanımlanabilir. Üniversite sınavları gibi sınavlarda ilk sınav ikinci sınavın öncesini oluşturuyor. Yani YGS ilk durak ve henüz sınav süreci bitmedi. YGS sonuçlarının açıklanması LYS’nin sınav öncesini oluşturuyor ve çalışma şekli yeniden düzenlenip gerekli telafiler yapıldığında sınav anında kendine güven ile olumlu düşünerek sınava devam edildiğinde hedeflere ulaşmak mümkün.
Fatma BAYKAL
Psikolojik Danışman
fbaykal26@gmail.com
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Bir sonraki yazı kesinlikle bir yıl kaybeden öğrencilerin kazanabilecekleri hakkında olmalı, böyle devam. 🙂
güzel yazı…